Veilig bomen snoeien? Dit zijn goede tips!

Veilig bomen snoeien? Dit zijn goede tips!

Door Redactie / 20-10-2023

Veilig een boom snoeien

Bomen die je op de juiste manier snoeit leven langer. Daarnaast voorkom je stormschade als je op tijd de takken weghaalt die los zitten. Wil je een boom snoeien omdat je meer licht wil in de tuin? Of wil je een bepaalde vorm van je boom behouden? Kijk dan in de snoeikalender voor de beste periode om een bepaalde boomsoort te snoeien. Bekijk ook onze tips die je helpen om het snoeien op een veilige manier te doen.

Zelf een boom snoeien

Wanneer je op tweeënhalve meter hoogte of meer werkt, heb je te maken met een verhoogd risico op vallen. Ook levert het snoeien van dikke takken een veel groter risico voor je veiligheid op. Gaat het in jouw geval echter om een kleine boom? Dan kan je de klus met een goede conditie en gereedschap dat voldoende scherp is best zelf uitvoeren. Zorg dat je trap op een stabiele ondergrond staat. De trap moet stevig zijn en je moet hem op de juiste manier neerzetten.

Zaag takken niet te dicht bij de stam af, omdat ze dan te zwaar worden en tegen je trap aan kunnen slaan. Een andere reden om niet vlak bij de stam te snoeien is dat je op deze plek te maken hebt met levend weefsel. Met scherp gereedschap voorkom je dat er schimmel ontstaat bij de snoeiplek.

Een hoge boom snoeien

Heb je een boom met dikke takken waarbij het snoeien op grote hoogte moet plaatsvinden? Dan kan een val een fatale afloop hebben en moet je dus niet zomaar zelf aan de slag gaan. De takken van een hoge boom zijn meestal dik en zwaar en er is een kettingzaag nodig om ze af te zagen. Zou je dit zelf willen doen, dan loop je een groot risico omdat je het gewicht van een zware tak niet zelf in bedwang kan houden op een trap. Schakel hiervoor liever een specialist in, die bekend is met de diverse technieken rond snoeien op grote hoogte.

Wanneer heb je een hoogwerker nodig?

Als bepaalde plekken moeilijk bereikbaar zijn, heb je meestal een hoogwerker nodig voor het snoeien of kappen van je boom. Een boomspecialist weet het beste welk type hoogwerker het meest geschikt is voor jouw situatie, zoals een rupshoogwerker of een telescoophoogwerker. Wil je zelf een hoogwerker huren, dan is het belangrijk om een persoonlijk advies te krijgen. Een van de bedrijven die adviseert over veilig werken op hoogte is Willemsen Verhuur. Deze specialist verhuurt wel acht soorten hoogwerkers aan hoveniers en doe-het-zelvers.