4 tips om tuinmeubelen te repareren

4 tips om tuinmeubelen te repareren

Door Redactie / 18-07-2023

De tuin is een van de plekken in je woning waar je het meeste plezier beleeft. Hoewel het aantal dagen dat je hier door kan brengen vanwege het Nederlandse weer gelimiteerd is, wil je goede tuinmeubelen hebben zodat je volop van je tijd kunt genieten in je tuin. Helaas breken veel tuinmeubels snel af. De duurzame oplossing voor dit probleem is het repareren van je tuinmeubels. In deze blog vind je daarom 4 tips om dit voor elkaar te krijgen.

Gebruik de juiste materialen

Het eerste advies wat we je mee willen geven om je tuinmeubels te repareren, is om de juiste materialen te gebruiken. Je wil immers niet dat mensen meteen herkennen dat er een reparatie is uitgevoerd op een van de meubelstukken in je tuin. Wanneer je bijvoorbeeld een tuinmeubel van hout hebt, dien je tuinhout te halen dat een identieke of vergelijkbare kleur bevat. Hierdoor kun je binnen mum van tijd je tuinmeubels weer als gloednieuw laten lijken. Bovendien is dit een goedkopere optie dan het compleet vervangen van je tuinmeubilair. 

Reinig het oppervlak van de meubel

Ten tweede wordt tuinmeubel reparatie mogelijk door het oppervlak van de meubelen te reinigen. Dit komt doordat vuil of roest de restauratie kan hinderen. Door deze elementen te verwijderen, is het eenvoudiger om de staat van de meubelen te beoordelen en vast te stellen welke delen gerepareerd of vervangen moeten worden. Schoonmaken maakt het ook mogelijk om beter te bepalen welke materialen moeten worden gebruikt voor reparaties, zoals verf en lijm die goed hechten en langer meegaan.

Herbevestig alle onderdelen

Verder kun je tuinmeubels repareren door alle onderdelen van de meubelen weer aan elkaar te bevestigen. Hiervoor heb je het juiste gereedschap en de juiste materialen nodig, zoals schroeven, bouten en moeren. Zo kun je de meubelen op hun plaats houden. In sommige gevallen kunnen nieuwe onderdelen nodig zijn voor bepaalde stukken. Je moet ook weten hoe de meubels in elkaar zitten om ze goed te kunnen monteren. Kijk dan ook of je hier een document van hebt of browse het internet om een online document hiervan te vinden. Als alle stukken zijn vastgezet, kunnen de meubels worden geschuurd en indien nodig opnieuw worden geverfd. Door dit proces kan een oud tuinmeubel er weer als nieuw uitzien.

Maak gebruik van olie

Tot slot kan olijfolie worden gebruikt om tuinmeubels te repareren.  Door het hout in te smeren en te conditioneren, zal het meubelstuk weer in de oorspronkelijke staat worden hersteld. Olie helpt het hout te beschermen en af te dichten tegen waterschade, zonneschade en andere elementen. Het voorkomt ook scheuren, kromtrekken of verbleken van het hout door blootstelling aan veranderende weersomstandigheden. Bovendien zorgt olie ervoor dat meubels de esthetiek en integriteit behouden blijven.